Een fietsapp is de perfecte aanvulling op een routekaart of een fietsstrookje. Een fietsapp kan een GPX-bestand visualiseren met je smartphone en geeft instructies onderweg. Zo kan je met je smartphone zorgeloos een fietsroute volgen op of naast het fietsnetwerk.

Het downloaden, openen en gebruiken van een GPX lijkt voor velen een uitdagende taak. Maar er zijn heel wat goede GPX apps voor fietsers die je met enkele klikken naar je startplaats sturen. Welke fietsapps navigeren je van bocht naar bocht en van knooppunt naar knooppunt? We testten de populairste fietsapps op de markt die beschikbaar zijn voor Android smartphones en Apple iPhones.

  1. Vlaanderen Fietsland
  2. Komoot
  3. Strava
  4. Bikemap
  5. Osmand

 

WAT IS EEN GPX-BESTAND?

De naam GPX komt van de extensie .gpx op het einde van de bestandsnaam. Net zoals een Word document .doc heeft en een Excel bestand .xls of .csv. Wie een .GPX bestand downloadt of opent op de Routen website, krijgt vaak een tekstbestand te zien met onbegrijpbare code.

Die code in een GPX-bestand bestaat uit punten (waypoints of via-punten) en/of tracks (segmenten of sporen) die samen een lijn vormen op een kaart. Die lijn vormt de uiteindelijke fietsroute. Je kan een GPX-bestand niet zomaar openen. Daarvoor heb je een speciale software of app nodig.

Doe je dat wel, dan zal je enkel een heleboel coördinaten van waypoints en trackpoints van je route zien. Je kunt ook de knooppunten en eventuele teksten lezen die bij een waypoint staan. Maar zonder smartphone app, GPS of software programma kan je er weinig mee aanvangen.

 

HOE EEN GPX DOWNLOADEN EN GEBRUIKEN MET EEN FIETSAPP?

Bij Routen kan je een GPX-bestand downloaden door op de link ‘Downloaden als GPX’ te klikken. Daarna downloadt de GPX op je smartphone. Afhankelijk van de browser (Chrome, Safari, Firefox, Edge, …) en het besturingssysteem (Windows, Android, iOS, …) waarmee je surft, kan de GPX na het downloaden geopend worden.

Een van de meest voorkomende problemen is het terugvinden of openen van het gedownloade bestand. Bij de ene smartphone kan je het terugvinden bij de map ‘bestanden’ of een andere locatie op het interne geheugen, bij een andere lijkt het spoorloos verdwenen.

De eenvoudigste manier is de GPX meteen openen na het downloaden met de fietsapp op je smartphone. Zo voorkom je een zoektocht naar je route. Daarna kan je meteen aan de slag met de app.
OP EEN ANDROID SMARTPHONE

Op een Android smartphone met Chrome browser kan je de GPX meteen openen. Druk na het openen rechts bovenaan op de 3 puntjes en klik op 'openen met'. Kies daarna de eerder gedownloade fietsapp om de GPX te openen.

OP EEN IOS SMARTPHONE (APPLE)

Bij een iOS smartphone van Apple kan je het bestand na downloaden bekijken bij de recent gedownloade downloads, via het pijltje rechts bovenaan. Klik daarna opnieuw rechts bovenaan om je app te selecteren. Als je de fietsapp niet vaak gebruikt, kan je die terugvinden bij 'more' of 'meer'.

 

DE BESTE FIETSAPPS OM EEN GPX TE VISUALISEREN

We verzamelden 5 fietsapps die beschikbaar zijn op Android en iOS toestellen om de GPX van enkele Routen fietsroutes te testen. Hierbij fietsten we langs water, door bossen en openbare wegen om de fietsapps goed door te testen.

Hoe ziet de ideale fietsapp eruit? Net zoals onze test bij de wandelapps, testten we de apps op basis van deze criteria:

  • Je kan een externe GPX importeren: zelf gemaakt of gedownload van een fietswebsite
  • De route wordt duidelijk gevisualiseerd: is er een fietsnetwerk en staat de route visueel duidelijk op de kaart?
  • Duidelijke en goede begeleiding onderweg: spraaknavigatie, richting aanwijzingen, duidelijke positie van jezelf op de kaart
  • Voldoende statistieken van je route: (hoogteprofiel, afstand, tijd, …)
  • Eet, drink- en rustplekken onderweg
  • Beperkt batterij verbruik onderweg
  • Beperkt dataverbruik onderweg: gebruik van offline kaarten of kaarten worden tijdelijk lokaal opgeslagen
  • Het correct opvolgen van de privacywetgeving: je data van je fietstocht wordt veilig en anoniem opgeslagen volgens de Europese privacyrichtlijnen.

Welke fietsapps hebben onze test (deels) doorstaan? Dit is onze selectie:

1. VLAANDEREN FIETSLAND

Vlaanderen fietsland is een fietsapp die uitsluitend werkt op het fietsknooppuntennetwerk. De fietsbroer van de fietsapp fietsknooppunten kan geen externe GPX-bestanden importeren. Maar alle fietsroutes van Routen.be staan op vlaanderen-fietsland.be. Je kan ook zelf fietsroutes plannen of zoeken binnen de app of de website van Vlaanderen fietsland.

Wie van fietsknooppunten houdt, kiest best voor deze app. Maar om een kant-en-klare lus te starten, moet je wel eerst langs de website. Na het aanmaken van een account kan je alle beschikbare fietsroutes scannen met de fietsapp via een QR-code op de webpagina van de route. Daarna sla je de fietsroute op. Geen groot probleem voor wie graag voorbereid start, maar moeilijker als je al onderweg bent.

Naast de gratis versie is er ook een abonnementsformule. Deze biedt stemnavigatie, offline kaarten, routeplanning buiten het fietsknooppuntennetwerk, synchronisatie met je webaccount en een overzicht van je gefietste kilometers.

NAVIGATIE VAN KNOOPPUNT NAAR KNOOPPUNT

Zonder abonnement krijg je geen spraaknavigatie onderweg, wat bij een fietsapp toch geen overbodige luxe is als je niet de hele tijd op je scherm wil kijken. Voor een klein jaarlijks bedrag (€10) begeleidt een stem je van knooppunt naar knooppunt.

Omdat de app puur gefocust is op de knooppunten, krijg je geen tussentijdse afstanden of richting aanwijzingen. Je moet het dus doen met een vermelding van het volgende knooppunt aan elk knooppuntenbord. Eens je de knooppuntenborden voorbij fietst, blijkt het voldoende te zijn. Maar bij de minste twijfel aan de volgende bocht of een gemist knooppuntenbord moet je snel naar je scherm grijpen. Tijdens de navigatie kan je ook een overzicht van alle knooppunten bekijken in een lijstje dat werkt zoals een knooppuntenstrookje.

Omdat de GPX ingeladen wordt op het fietsknooppuntennetwerk, wordt de route heel zuiver weergegeven. Geen vreemde lijn naast een weggetje op de kaart dus, maar duidelijke trajecten op het netwerk. Ook als de GPS het laat afweten in bosrijk gebied, zal je locatie op het netwerk geprojecteerd worden.

Ben je toch afgeweken van je traject? Dan kan je het afwijkalarm inschakelen dat afgaat eens je 100 meter van de route verwijderd bent. Zet het alarm zeker af als je de route wilt inkorten. Het blijft afgaan tot je de app of het alarm zelf uitschakelt.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis account, maar betalend voor uitgebreide navigatie en extra opties
  • Android en iOS
  • Route wordt weergegeven op het knooppuntennetwerk
  • Navigatie van knooppunt naar knooppunt
  • Afwijkalarm als je naar de verkeerde kant fietst
  • Eenvoudige besturing, goed voor de beginnende fietser
  • Voldoende spraaknavigatie (als abonnee) dat je niet overdondert met aanwijzingen
  • Je kan geen eigen GPX importeren

 

DOWNLOAD VLAANDEREN FIETSLAND IN GOOGLE PLAY STORE

 

DOWNLOAD VLAANDEREN FIETSLAND IN DE APPSTORE

 

2. KOMOOT

De app van Komoot biedt routes, een planner en navigatie aan voor wandelaars, lopers en fietsers. Nadat je de app hebt gedownload neemt Komoot je uitgebreid mee door de schermen en functionaliteiten. Het is even zoeken om een route toe te voegen, maar via je profiel kan je een tour of route importeren. Zo kan je je opgeslagen GPX-bestand visualiseren in de app.

Maar voor je de route kan fietsen, moet je eerst een kaart inladen die dient als plattegrond van je route. Daarvoor kan je terecht op de website Komoot.nl of via de app zelf. Eens je een account hebt, krijg je je eerste kaart gratis. Komoot biedt regionale kaarten aan die je eenmalig aankoopt, zoals de hele provincie Oost-Vlaanderen, het volledige westen van België of de hele wereld.

De ervaren fietser kan zich ook abonneren op het maandelijkse Komoot premium pakket, waarbij je alle kaarten en voordelen krijgt, zoals sportkaarten en een fietsverzekering.

GRATIS SPRAAKNAVIGATIE

Komoot voorziet een link met Google Maps om je te navigeren naar de startplaats of een parking in de buurt van de fietsroute. Bij aankomst kan je de route meteen starten. De navigatiemodus begeleidt je vanaf je aankomstpunt naar het dichtstbijzijnde punt op de route. Je kan de route dus starten waar je maar wil.

Er is geen knooppuntennetwerk beschikbaar, maar als de knooppunten van de fietsroute in je GPX-bestand zitten, worden ze wel aangeduid op de kaart. De app gebruikt de navigatietechnologie van Google Maps. Je krijgt tussentijdse richtingaanwijzingen en afstandsmeldingen van het aantal meter dat je moet afleggen tot het volgende punt via spraaknavigatie. Ook als het scherm van je smartphone uit is, gaat de navigatie netjes verder.

Als extraatje biedt Komoot de mogelijkheid om foto’s op je route te plaatsen. Nadien kan je die foto’s meesturen naar de Komoot community.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Spraaknavigatie
  • Knooppunten van de route worden weergegeven vanuit de GPX, maar geen fietsnetwerk beschikbaar
  • Google Maps integratie om naar je startpunt te rijden
  • Navigeert naar het dichtstbijzijnde punt op de route
  • Heel gebruiksvriendelijk, goed voor de beginnende fietser
  • Betalende versie met extra opties

DOWNLOAD KOMOOT IN GOOGLE PLAY STORE
DOWNLOAD KOMOOT IN DE APPSTORE

3. STRAVA

Strava is vooral bekend bij lopers en sportieve fietsers. Het heeft een grote community van gebruikers achter zich. Op Strava kan je ook deelnemen aan uitdagingen, zoals de Flandrien Challenge met 50 beruchte hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen.

De app is ook een uitstekende navigatiepartner tijdens een fietstocht. Je vindt er geen fietsknooppunten terug, maar wel sportieve statistieken tijdens en na je rit. Met een gratis account kan je meteen starten. Daarna kan een GPX-bestand importeren via de website van Strava.

De Strava app is heel duidelijk in de navigatie. Je krijgt op elk moment duidelijke spraakinstructies en je locatie wordt steeds nauwkeurig bijgehouden. Eens je afwijkt van de route, passen de instructies zich netjes aan zodat je naar het dichtstbijzijnde punt op het traject geleid wordt.

Ook de nauwkeurigheid van de locatie is heel nauwkeurig. De hele rit houdt Strava je netjes op je traject.

De fietsknooppunten onderweg bevestigen de instructies van de app waardoor je zorgeloos verder fietst. Handig.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Zeer duidelijke spraaknavigatie
  • Geen fietsnetwerk beschikbaar
  • Navigeert naar het dichtstbijzijnde punt op de route
  • Heel gebruiksvriendelijke app
  • Duidelijke statistieken over je prestaties (afstand, tijd, ...)
  • Betalende versie met extra opties

DOWNLOAD STRAVA GPS IN GOOGLE PLAY STORE
DOWNLOAD STRAVA GPS IN DE APPSTORE

4. BIKEMAP

Bij Bikemap kan je na het aanmaken van een account heel gebruiksvriendelijk een route importeren via “new route”. Daarna staat de route opgeslagen in je account.

Bikemap geeft je van bij de start de keuze om naar het startpunt te fietsen of het dichtstbijzijnde knooppunt. De navigatie heeft een hoog Google Maps gehalte. Zowel de steminstructies als het uiterlijk van de app zijn gebaseerd op de gebruiksvriendelijke Google interface. Bikemap toont geen fietsknooppunten op je route.

De spraaknavigatie staat niet standaard ingeschakeld. Die zet je best eerst aan als je houdt van steminstructies onderweg.

De nauwkeurigheid van de gps laat helaas nu en dan te wensen over. Zo zweven we vaak naast de weg, waardoor de steminstructies slecht getimed zijn. Dit kan aan de GPS van je toestel liggen of de plek waar je je bevindt. Daarom geven we Bikemap het voordeel van de twijfel.

Je kan Bikemap gebruiken zonder betalende account. Het is helemaal gratis en dus eenvoudig te testen voor elke fietser. De betalende versie biedt extra voordelen, zoals 3D-kaarten, offline kaarten en extra fietskaarten.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Spraaknavigatie
  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Google Maps kaartnavigatie
  • Navigeert naar het dichtstbijzijnde punt op de route of het startpunt
  • Heel gebruiksvriendelijk, goed voor de beginnende fietser
  • Betalende versie met extra opties
  • Geen fietsknooppunten beschikbaar
  • GPS-locatie is niet altijd even nauwkeurig op de weg

DOWNLOAD BIKEMAP IN GOOGLE PLAY STORE

DOWNLOAD BIKEMAP IN DE APPSTORE

5. OSMAND

Osmand is een gratis navigatieapp waarmee je een GPX kan importeren of zelf een route kan plannen zonder knooppunten. Leuk voordeel: je kan een route importeren via ‘plan a route’ om de route daarna aan te passen. Zo kan je een kant-en-klare bewegwijzerde lus op het knooppuntennetwerk laten afwijken langs dat ene café of bos dat net langs je route ligt. Voor een kleine bijdrage kan je kaartupdates, onbeperkte downloads en extra statistieken ontgrendelen.

Osmand biedt ook de mogelijkheid om naar Google Maps te gaan vanuit de app. Zo kan je vlot navigeren van je verblijf naar de startplaats van de route. De fietsroute zelf wordt niet op een Google Map weergegeven. Osmand maakt gebruik van Open Streetmap.

STOPS EN HORECA LANGS JE ROUTE

De knooppunten van de fietsroute worden niet weergegeven op de kaart. Je krijgt wel de posities van de bordjes te zien als bolletjes op de kaart. Het knooppuntnummer kan je wel achterhalen door de bollen open te duwen. Ook spraaknavigatie is mogelijk, maar dan moet je eerst Nederlands downloaden via ‘kaarten downloaden’.

Verder kan je ook leuke eet- en drinkadresjes op en langs de route vinden. Die stops worden verzameld door de Osmand community. Je kan ook zelf locaties toevoegen door een plek aan te duiden op de kaart en info toe te voegen. Nog een leuke toepassing: je kan de route met één klik omdraaien. Handig als je eerst iets wilt eten in het restaurant langs je fietsroute.

Osmand is niet de meest gebruiksvriendelijke app. Er is wat gebruikservaring voor nodig. Maar eens je ermee aan de slag gaat en de app goed leert kennen, is het een technisch zeer goede en uitgebreide fietspartner.

Troeven en opmerkingen:

  • Gratis
  • Android en iOS
  • Je kan adresjes en bezienswaardigheden op de kaart weergeven
  • Gratis spraaknavigatie
  • Je kan de route omdraaien
  • Veel extra functionaliteiten en statistieken, voor de geoefende fietser
  • Betalende versie met extra opties

DOWNLOAD OSMAND IN GOOGLE PLAY STORE
DOWNLOAD OSMAND IN DE APPSTORE

6. Ride with GPS

Eén keer drukken en u bent klaar om te rijden

Begin met het registreren van je rit met de Ride with GPS-app met slechts één tik, of ontvang stap voor stap ingesproken instructies voor u routes met behulp van onze kenmerkende spraaknavigatiefunctie. Geen databundel? Geen probleem! U kunt ritten zonder een dataverbinding opnemen en routes downloaden om te navigeren terwijl u offline bent.

Krijg gedetailleerde hoogtegegevens

Interactie met uw ritten en routes rechtstreeks in de app. Gebruik het hoogteprofiel om beklimmingen en afdalingen te bekijken. Zoom in, bekijk en zie precies waar op de kaart die grote klim begint.

Deel uw ritten in realtime

Gebruik onze Live Vastleggen-functie om uw ritten in realtime te delen met vrienden en familie. De app zal hun opmerkingen zelfs hardop voorlezen terwijl u trapt

Doelen

Daag uzelf of uw vrienden uit om verder te rijden, meer te klimmen of meer tijd in het zadel door te brengen.
DOWNLOAD RIDE WITH GPS

7. RouteYou

Context van RouteYou

RouteYou richt zich op recreatieve routes (fietsroutes, wandelingen, motortochten, ruiterritten,...)

Iedereen vindt het leuk om recreatieve of informatieve tochtjes te maken (met de fiets, al wandelend, met in-line skates, met de motor, te paard...). Maar wat zijn nu de leuke paden om te volgen, of wat zijn de interessante plekjes of routes die bij jouw smaak passen? 

RouteYou laat je toe om prachtige recreatieve routes...

  • te zoeken (meer dan 5 600 000!)
  • te plannen
  • te gebruiken en delen via print, gps of smartphone

Voor recreatieve routes wens je doorgaans niet de kortste weg, maar de mooiste, en liefst via interessante plaatsen. Eenmaal de route gepland of gevonden is, kan je die printen en/of op een GPS toestel of smartphone plaatsen. Je kan die route ook delen met jouw club of community op de RouteYou website, of die in jouw eigen website of blog inpluggen

De routes hebben types (mountainbike, Nordic Walking, hiking, 4*4...) en worden ingedeeld in tal van thema's (zoals wielerklassiekers, natuur, erfgoed, architectuur,...). Ze krijgen ook kenmerken toegekend (onverhard, bewegwijzerd, kindvriendelijk,...) zodat iedereen de voor hem/haar meest geschikte route kan vinden. En zodat jij je routes en andere gegevens goed kan beheren. RouteYou is met andere woorden ook een CMS (of Content Management Systeem), specifiek voor je routes en bezienswaardigheden (POIs). 

Doel van het platform: de volledige cyclus

Het doel van het RouteYou platform is de eindgebruiker, maar ook organisaties een oplossing te bieden om de gehele recreatie- of leisure-cyclus te volbrengen. 

  1. De voorbeleving 
    • Zoeken naar een route ("wat is het aanbod met mijn specifieke voorkeuren") - lees hier meer
    • Geïnformeerd worden over een route ("is deze route wel geschikt voor mij") - lees hier meer
    • Overtuigd worden om een route af te leggen ("die route lijkt me wel geschikt maar wil ik die wel doen op mijn enigste vrije namiddag deze week of maand?") - lees hier meer
    • Zelf een route maken - lees hier meer
    • Een route delen met jouw clubleden of vrienden - lees hier meer
  2. De uitvoering: met de route op stap
  3. De nabeleving
  4. Feedback fase

Met dit platform willen we de gewone gebruiker én professionele partijen de mogelijkheid bieden om informatieve, recreatieve routes (wandelingen, fietstochten, ruiterroutes, motorritten…) aan te maken. Maar daarnaast ook om die te delen, te onderhouden, af te leggen te velde en feedback te ontvangen van de gebruikers. En dat via het web, GPS-technologie, smartphones, maar ook nog via een afgedrukte kaart. We ondersteunen de gebruiker niet alleen om de kortste en snelste route uit te stippelen maar ook de “mooiste”. Dit zit op het domein van routeplanners en routeringstechnologie . Daar bovenop wordt ook interessante informatie aangeboden over plaatsen langs die route in tal van dimensies. Zo kan je bijvoorbeeld een fietstocht uitstippelen met bezienswaardigheden die iets te maken hebben met het thema geologie of geschiedenis of literatuur of natuur of ....

Voor wie is RouteYou?

RouteYou biedt een oplossing voor

  • eindgebruikers
    • die eenvoudig weg een bestaande route wensen te gebruiken
    • die zelf creatief willen bezig zijn en routes willen maken
  • clubs
    • die routes willen maken en delen met hun leden
    • die hun wandel-, fiets-,loop-,...event willen ondersteunen met kaartafdrukken of digitale oplossingen om de route te kunnen afleggen via smartphone of gps
  • horeca
    • die aan hun klanten graag recreatieve routes wensen aan te bieden
    • die in de kijker wil staan als leuke plek om iets te nuttigen
  • toeristische & sportorganisaties
    • die op een professionele wijze hun routes willen onderhouden en aanbieden aan een grote community, of exclusief aan hun leden
  • organisaties die als product een link hebben met recreatieve routes

Producten van RouteYou

Vele van de hoger beschreven oplossingen kunnen gratis gebruikt worden via het RouteYou platform. Maar voor de individuen en organisaties die een stapje verder wensen te gaan hebben we een set producten om de behoeften volledig af te dekken.

Bekijk hier het productoverzicht.

Het ruime route-aanbod en kwaliteit

RouteYou laat toe dat iedereen routes kan maken, tonen, delen en promoten op RouteYou. Dit houdt in dat zowel professionele als semiprofessionele als pure recreanten routes kunnen aanmaken en delen.

RouteYou is geen auteur van routes, wel een platform waar auteurs en organisatie routes kunnen maken en aanbieden. En dat lukt aardig want er is al een aanbod van meer dan een 5 miljoen routes wereldwijd. Lees meer over de kwaliteit van routes.

Sommige professionele partijen vragen ons ook om routes of kaarten voor hen te maken. Contacteer daarvoor sales@routeyou.com.

Inleiding tot RouteYou

Wens je meer te leren over routes gebruiken, maken en beheren, dan kan je best

CONCLUSIE: HOE KIES IK DE BESTE FIETSAPP VOOR MEZELF?

Er zijn weinig fietsapps die aan alle voorwaarden van een goede fietsapp voldoen of een volwaardige GPS zullen vervangen. Maar afhankelijk van je noden, zijn er wel enkele kanshebbers die binnenkort misschien op jouw smartphone staan. 

Wil je een digitaal knooppuntenstrookje, eerder steminstructies of gewoon een visualisatie van je route met GPS? Dan kunnen bovenstaande apps je zeker helpen.

Ikzelf maak mijn routes met Ride with GPS . Ik heb er al verschillende uitgeprobeerd en vind dit persoonlijk de beste .
Je kan gemakkelijk je routes wijzigen . Je ziet het hoogteprofiel en je kan gemakkelijk overschakelen naar street view .