
Strava
Strava is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via GPS. Via de software kunnen gebruikers sportieve prestaties plannen, opslaan en met andere gebruikers vergelijken. Op de website kunnen routes worden gecreëerd. Hiermee kan onder andere het hoogteprofiel van een route worden bepaald. De routes kunnen met de app worden gebruikt als hulpmiddel tijdens het sporten. De gebruiker kan een deel van een geregistreerde route opslaan als segment, waardoor de tijden van andere gebruikers die dat segment afleggen in een ranglijst worden opgenomen.
Strava heeft aspecten van een (sportieve) socialemedia-applicatie, omdat gebruikers andere gebruikers kunnen volgen, online clubs kunnen aanmaken, foto's kunnen delen, uitdagingen kunnen aangaan en reacties kunnen plaatsen. Strava is met name populair voor gebruik bij wielrennen en hardlopen, maar kan ook bij een reeks andere sporten worden ingezet, waaronder zwemmen, schaatsen, wandelen, surfen, skiën en snowboarden.
Diverse bekende professionele wielrenners van uiteenlopende nationaliteiten zijn actief op Strava, waardoor ook amateurs hun prestaties met die van professionals kunnen vergelijken.
Wat is Strava, hoe werkt het en is het de moeite waard om voor te betalen?

Wat is Strava?
Strava is het Zweedse werkwoord om te 'streven' en het bedrijf beschouwt Strava als een community voor atleten. Hoewel de aantallen nogal klein zijn in termen van grote sociale netwerken - die honderden miljoenen gebruikers kunnen hebben - houdt Strava het goed tegen andere fitnessplatforms.
Strava is volledig gericht op sporters. Veel van wat Strava biedt, gaat over de analyse van je prestaties en, belangrijker nog, het bijhouden van je training. De sociale aspecten van Strava hangen echt af van je activiteiten, maar kortom, het is een hulpmiddel voor degenen die sporten.
Wie gebruikt Strava?
Er zijn een aantal activiteiten waar Strava echt de voorkeur aan geeft en dat is fietsen en hardlopen.
Terwijl je andere activiteiten kunt vastleggen - van wandelen tot yoga - is Strava op zijn best bij het analyseren van prestaties en het bieden van interessante vergelijkingen voor routes - wat erg aantrekkelijk is voor fietsers en hardlopers.
Met veel gebruikers die veel gegevens invoeren, is Strava geweldig voor het bekijken van routes, het vergelijken van segmenten (delen van een route), maar in wezen, het bijhouden van uw eigen prestatie- en trainingsdoelen.
Belangrijkste kenmerken van Strava
De belangrijkste elementen van Strava zijn als volgt uit te splitsen: het vastleggen van uw activiteit, uw feed, uw training en prestaties, routes en segmenten en tot slot uitdagingen. Strava heeft ook een heatmap van je training - die bekendheid kreeg toen het de krantenkoppen haalde en zorgde voor meer aandacht voor privacy op het hele platform - terwijl sommige functies prominenter op de website aanwezig zijn dan in de app.

Activiteitsfeed
De activiteitenfeed is in feite het startscherm van Strava, waar je berichten ziet met details over de activiteiten van de mensen die je volgt, maar ook die van jezelf. In plaats van door een verzameling handmatige berichten of gedeelde memes te bladeren, worden de meeste hiervan vaak gesynchroniseerd vanaf de trainingsapparaten van gebruikers - of dat nu Apple Watch, Garmin, Fitbit of anderen zijn.
Handmatige berichten kunnen worden gemaakt, maar dit komt niet zo vaak voor; je kunt ook foto's plaatsen, maar nogmaals, foto's worden geassocieerd met activiteiten.
Activiteiten kunnen zowel in Strava zelf worden vastgelegd als handmatig worden toegevoegd en voor mensen zonder volgapparaat; opnemen in de Strava app is vaak een handige route.
Je kunt reageren op een activiteit, complimenten geven en berichten delen - en een van de geweldige dingen die Strava biedt, is de mogelijkheid om groepsevenementen te delen of andere gebruikers op je activiteit toe te voegen als ze niets hebben om het met zichzelf te volgen, of als je toevallig met iemand anders aan het sporten bent.
Je kunt een activiteit bekijken om er meer details over te krijgen - naast snelheid of afstand kun je kijken naar vermogen, hartslag, snelheid of andere meetwaarden die de oorspronkelijke atleet heeft gedeeld - en ook de route bekijken. Je kunt routes opslaan die andere gebruikers hebben gedeeld, zodat je die route zelf kunt gebruiken, als je een abonnee bent.
De Strava-smartphone-app heeft ook een vriendenzoeker op de Feed-pagina - het is tenslotte een sociaal netwerk en verbindingen leggen is onderdeel van wat je zou moeten doen.
Groepen
Het gedeelte Groepen in de app bevat een reeks functies die je Strava-ervaring uitbreiden. Het omvat uitdagingen (in de app - de website heeft een apart tabblad voor uitdagingen) en zoeken naar clubs.
Met uitdagingen kun je je aanmelden voor verschillende dingen om je te motiveren, zoals een afstands-, klim- of duurdoel voor een week of maand. Sommige hiervan worden gesponsord met enkele beloningen, zoals een korting in een winkel voor deelname aan een bepaalde uitdaging. Het is een beetje leuk.
Er zijn clubs die je kunt vinden en volgen, sommige hiervan zijn commerciële bedrijven die inhoud delen - een beetje meer zoals je bijvoorbeeld op een Facebook-pagina zou vinden, maar er zijn ook wat meer lokale clubs die routes en evenementen delen, zoals georganiseerde ritten - en nogmaals, je kunt de geplande route van een club stelen als je het zelf wilt proberen.
In kaart brengen en routeren in Strava
Kaarten en routes zijn een van de belangrijkste elementen van elke op sport gebaseerde service, en in 2021 heeft Strava zijn app geüpdatet om een sectie Kaarten te introduceren en de kaartfuncties uit te breiden om de functionaliteit van de website beter weer te geven.
Zoals we al zeiden, worden routes vastgelegd voor activiteiten, meestal van atleten die ritten synchroniseren met GPS-apparaten, of dat nu een Garmin-horloge of een Wahoo-fietscomputer is. We hebben ook vermeld dat je activiteiten kunt loggen via de smartphone-app en deze kunt gebruiken als een tracking-app - en dit is populair bij atleten die een armband omdoen of de telefoon aan het stuur bevestigen, de app openen en op record drukken.
De kaarten in Strava zijn afkomstig van Mapbox en zijn aangepast voor Strava, inclusief satelliet-, hybride en standaardweergaven, waarbij de laatste veel kaartfuncties toont zoals isobaren en wat terreinschaduw, zodat je terreinkenmerken in één oogopslag kunt zien.

In de smartphone-app
De kaarten die je in de Strava-app-feed krijgt, zijn meestal ter referentie - je kunt ze bekijken, je kunt veranderen wat je ziet, maar je kunt er veel meer mee doen als je een abonnee bent, daar komt het gedeelte Kaarten binnen. Met de Strava-app kunnen abonnees routes ontdekken in het gedeelte Kaarten. De app stelt niet alleen routes voor, maar je kunt ze ook zelf maken.
Beginnend met het maken, kun je het type route selecteren dat je wilt - rijden, rennen, lopen - de lengte van de route en kun je ook aangeven of je heuvelachtig of vlak, verhard of offroad wilt. Er worden dan drie routes voor u voorgesteld op basis van uw criteria, samen met de details - afstand, profiel, geschatte tijd en de mogelijkheid om met een paar tikken van routepunt te veranderen.
Dit is geweldig als u op vakantie bent en op verkenning wilt gaan, of buitenshuis werkt en een handige hardlooproute wilt vinden vanuit uw hotel.
U kunt ook uit de vrije hand routes maken, op de kaart tekenen en de route automatisch laten berekenen. Je hoeft alleen maar de kaart op het scherm te krijgen, op het potloodpictogram te tikken zodat het oranje wordt en vervolgens te tekenen waar je heen wilt.
Je moet ervoor zorgen dat je de rit begint en eindigt waar je bent, anders heb je gewoon een startpunt waar je de kaart voor het eerst hebt aangeraakt. Wat deze routecreatie uit de vrije hand betekent, is dat je een vorm op de kaart kunt tekenen en vervolgens een route kunt maken die bij je past - met alle bijbehorende details. De geest verbijstert.
Zodra een route is gemaakt en opgeslagen, wordt deze gesynchroniseerd met ondersteunde apparaten, zodat u eropuit kunt gaan en deze kunt rijden of rennen. Het is echter de moeite waard om dit te controleren, omdat het doglegs, ronden van rotondes en andere eigenaardigheden kan veroorzaken waarvan het beter is om dit van tevoren te weten in plaats van wanneer je op die route bent.

Op de Strava-website
De Strava-website is echt goed voor kaarten en routes, omdat je veel meer ruimte krijgt om te bekijken en het is gemakkelijker te bewerken.
Er is veel uit de vrije hand creatie op de website, maar je krijgt niet de suggesties die je in de app krijgt. Dat is, nogmaals, een beetje jammer, omdat het automatisch maken van routes op een groter scherm in een browser ook nuttig zou zijn - evenals de pariteit tussen website- en app-functionaliteit.
Toch kunt u dan uw routes uit de vrije hand tekenen, waarbij u enkele beperkingen oplegt aan de manier waarop die routes worden uitgestippeld. Strava geeft je de mogelijkheid om populaire routes te volgen vanaf de heatmap - zodat je op populaire routes terechtkomt in plaats van achterafstraatjes en obscure paden - en je kunt ook het type oppervlak selecteren. Voor hardlopers betekent dit dat je onverharde wegen kunt selecteren, voor wielrenners kun je alleen kiezen voor verharde routes. Voor degenen die kopen in de groeiende populariteit van grindfietsen, kun je allerlei routes vinden die je vanaf de weg misschien nooit zult zien.
Op de Strava-website kun je ook Segmenten verkennen, waarover we het hieronder zullen hebben.

Segmenten: waar Strava echt uitblinkt
Zoals de naam al doet vermoeden, maken Segmenten deel uit van een langere route. Strava is niet de enige die dergelijke secties aanbiedt, Garmin doet ook een aantal segmentuitsplitsingen in Garmin Connect, maar het is lang niet zo handig als in Strava.
Met segmenten kunt u uw prestaties over een cursus vergelijken met eerdere inspanningen. Omdat er veel segmenten zijn, kun je je prestaties op een bepaalde klim, afdaling, vlakke sprint, offroad-route bekijken - wat je maar wilt.
Wanneer u een activiteit voltooit, worden de segmenten die door de route worden afgelegd, weergegeven als onderdeel van de uitsplitsing in de details van die activiteit. Als je die segmenten eerder hebt doorlopen, kun je zien of je sneller of langzamer was - en na verloop van tijd kun je een gedetailleerd beeld krijgen van je prestaties op dat specifieke segment.
Als je nog een stapje verder gaat, kun je zien hoe je prestaties zich verhouden tot die van je vrienden en andere atleten, je kunt strijden om hun tijden te verslaan, je kunt tegen iedereen strijden om de kroon te nemen - en het wordt allemaal heerlijk vastgelegd in Strava.
Segmenten zijn misschien wel het meest boeiende onderdeel van het Strava-platform en er is niets zo bevredigend als terugkijken op een lange rit en zien hoe je op die segmenten hebt gepresteerd.

U kunt ook segmenten 'favorieten' en doelen op segmenten instellen om u te helpen de prestaties te targeten. Het mooie van deze segmenten is dat ze vervolgens worden gesynchroniseerd met compatibele apparaten. U kunt bijvoorbeeld een doel voor een bepaald segment instellen dat wordt gesynchroniseerd met uw Garmin Edge , uw Wahoo of Hammerhead Karoo, zodat wanneer u tijdens uw rit bij dat segment aankomt, u de doelinformatie te zien krijgt, zodat u de hamer naar beneden.
Je kunt ook segmenten maken van routes die je in Strava hebt. Terwijl degenen in drukke gebieden zullen ontdekken dat de meeste plaatsen al veel segmenten hebben, als u ergens meer afgelegen woont of een route neemt die niemand anders echt doet, kunt u die segmenten gewoon voor uw eigen gebruik maken, om te gebruiken als een persoonlijke prestatiebenchmark . Natuurlijk kunnen andere Strava-gebruikers ze dan gebruiken - en er zijn tal van segmenten met komische namen die je zullen doen grinniken als je ze ontdekt.
Segments stuurt ook Strava's Local Legend-functie aan, die atleten belicht die de meeste activiteiten op die segmenten registreren.
Segmenten kunnen links naar elke route worden gevonden en als u de functie Kaarten in de app gebruikt om een route te maken, kunt u segmenten langs die route bekijken. Op de Strava-website kun je Segmenten rechtstreeks verkennen, door in te zoomen op de kaart om te zien wat er is. Dit is erg handig als u een lokale legende in uw regio wilt worden, of als u records wilt breken op lokale segmenten.

Gegevens, gegevens, gegevens: Prestaties bijhouden
Naast het vinden, in kaart brengen, opnemen en maken van routes voor welke sport je ook wilt beoefenen, biedt Strava bovendien veel data-analyse. Van elke gelogde activiteit krijgt u een overzicht van de gecreëerde gegevens - hartslag, snelheid, afstand, hoogteverandering, vermogen (ofwel vastgelegd door sensoren of geschat) en nog veel meer. Veel hiervan hangt af van de gegevens die je invoert - de meeste moderne horloges geven je hartslag, snelheid, afstand, sommige geven je cadans; er worden ook extra sensoren ondersteund, zoals vermogensmeters of cadanssensoren voor fietsers. Hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt.
U kunt door de gerelateerde grafieken bladeren en zien hoe die heuvels uw hartslag hebben beïnvloed, enzovoort, zoals u kunt bij de meeste andere sportdiensten, van Apple Health tot Polar Flow. Strava verzamelt ook uw activiteitsgegevens, zodat u gemakkelijk uw afstand over de weken, maanden en jaren kunt zien. Het is gemakkelijk om je totale statistieken te zien en voor iedereen die iets als mijlen op een bepaald paar schoenen wil registreren, laat Strava je dat doen.
Enkele van de meer gedetailleerde trainingsfuncties die interessanter zijn, bevinden zich achter de betaalmuur van het abonnement. Omdat de informatie die je krijgt afhangt van wat je deelt met Strava, zijn abonnementen ook gunstig voor degenen die meer dataverzamelingskits hebben. Als je gewoon een eenvoudige GPS-fietscomputer hebt, krijg je niet alle analyses die je zou krijgen als je bijvoorbeeld een vermogensmeter, cadanssensor en een hartslagband zou hebben.
Een maatstaf is Relatieve inspanning die u week na week een idee geeft van hoe uw activiteiten zich verhouden tot uw voorgaande weken. Dit is gebaseerd op hartslag en kan je een idee geven van hoe hard je hebt gewerkt. Het is zo ontworpen dat zwaardere sessies en lichtere sessies kunnen worden vergeleken in plaats van een lichte wandeling van 2 uur die bijvoorbeeld 30 minuten hardlopen met sprints overtroeft.

Fitness-tracking is een interessante kant van de analyse die in feite uw trainingsbelasting en relatieve inspanning kost om uw dagelijkse training te meten en het effect ervan te modelleren. Hierdoor gaat de conditie omhoog door de belasting te handhaven en in de loop van de tijd te herstellen. Hoewel de cijfers niet echt iets betekenen, is de algemene trend in de richting van verandering waar je naar op zoek bent, hopelijk in een opwaarts traject.
Het is een manier om feedback te krijgen dat je consequent goed traint om je conditie te verbeteren. Met regelmatige activiteiten in een evenwichtige benadering zult u uw conditie zien verbeteren, als u één zware sessie doet en de rest van de week niets, zult u misschien helemaal geen winst zien. In wezen is het een visuele weergave van hoe uw inspanningen weerspiegelen wat we weten uit de wetenschap achter best practices voor trainingen.
Wat is de Pocket-lint daily en hoe krijg je deze gratis?Door Stuart Miles · 2 februari 2022
Pocket-lint daily is een dagelijkse technische nieuwsbrief samengesteld door Stuart Miles, de oprichter van Pocket-lint. Ontdek hoe u het elke ochtend
Het is ook een geweldige motivatietool, omdat Strava dit soort informatie regelmatig weergeeft, zodat je kunt zien hoe je week zich verhoudt tot je vorige week, of je nu je weekgemiddelde handhaaft of hoger of lager ligt.
Het is ook hier dat Strava een van zijn beste functies levert: omdat je gegevens allemaal op één plek verzamelt, kan elke activiteit een bijdrage leveren. Dat kan een run zijn van een Polar Vantage, een ritje van een Garmin Edge en een duik van een Apple Watch. Je hoeft dan niet naar Apple Health, Polar Flow en Garmin Connect te kijken om al deze gegevens te zien - het staat allemaal op één plek en op één plek die deze gegevens op een verstandige manier gaat analyseren.
Wat levert een abonnement je op en is het het waard?
Strava heeft zichzelf in 2020 geherstructureerd om iets meer van wat het bood in de abonnementslaag te stoppen - voorheen Summit genoemd. Er is nu een gratis versie of een abonnementsversie.
Het abonnement omvat:
- Routes, planning en aanbevelingen
- Matcht ritten en runs met prestatieanalyse
- Trainingslogboek
- Segmentklassementen, lokale legendes
- Live segmenten op compatibele apparaten
- Maandelijkse activiteitentrends en vergelijkingen
- Doelen stellen
- Heatmaps
- Trainingsplannen
- Vermogenscurve - als je een vermogensmeter hebt
- Fitness- en versheidsanalyse
Voor degenen die zich niet hebben geabonneerd: je kunt nog steeds activiteiten opnemen, delen en bekijken in Strava, zodat het nog steeds kan worden gebruikt als trainingslogboek, gegevens van een reeks verschillende apparaten kan verzamelen - en deel kan uitmaken van de gemeenschap. Sommigen zullen dat ongetwijfeld toch van Fitbit, Garmin Connect of Apple Health krijgen, als dat het apparaat is dat u gebruikt.
Het abonnement kost £ 47,99 / $ 59,99 per jaar - of £ 6,99 / $ 5 per maand - dus is het het waard? Als je geïnteresseerd bent in data en veel beweegt - vooral als het gaat om hardlopen en fietsen - dan is er hier veel waar je van zult genieten. Voor fietsers is de aantrekkingskracht van Segments waarschijnlijk alleen al de prijs waard en voor ons zijn het de abonnementsfuncties waar we echt van genieten, maar we zijn data-nerds.
Zelfs als je niet wilt betalen, is er genoeg gratis in Strava om het nuttig te maken - vooral als je apparaten op meerdere platforms gebruikt of op verschillende manieren bent ingelogd.
Welke apparaten zijn compatibel met Strava?
De lijst is lang, maar de volgende apparaatplatforms kunnen worden gesynchroniseerd met Strava:
- Amazfit
- Bkool
- Bryton
- Casio
- KATTENOOG
- COROS
- CycleOps: Joule
- Fitbit
- Garmin
- LIVEROWING
- Lyzene
- MIO
- Peloton
- Pionier
- Polair
- Verkenning: Jet
- Sigma
- Soleus
- SRM:PC8
- Suunto
- Tacx
- TomTom
- Wahoo
- Zwift
De volgende services kunnen ook worden gesynchroniseerd met Strava:
- Apple Gezondheid
- Endomondo
- Garmin Connect
- Google Fit (synchroniseert alleen met Google, niet van)
- KaartMyRun
- KaartMyRide
- runkeeper

GARMIN
Fitness binnen handbereik
Garmin Connect is het hulpmiddel op uw mobiel of het web om gezondheids- en fitnessgegevens van uw Garmin toestel te volgen, te analyseren en te delen.

Uw dag in een oogopslag
Garmin Connect geeft uw vitale gezondheidsgegevens en -vermeldingen weer, zodat u deze eenvoudig kunt bekijken. Pas aan wat u wilt zien, in de volgorde waarin u het wilt zien.U ontvangt daarnaast ook meer gedetailleerde analyses. Bekijk de wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse gemiddelden van uw gezondheidsstatistieken, historisch overzicht van uw favoriete activiteiten en meer.

Beat Yesterday
Garmin Connect biedt u alle hulpmiddelen die u nodig hebt om uw training naar een hoger niveau te tillen. Met Garmin Coach krijgt u workouts op maat die zich aanpassen aan uw vermogen, gepersonaliseerd coachingadvies en nuttige artikelen en video's.

Uw activiteiten bijhouden
Of u nu hardloopt, zwemt, kajakt of gewichten heft, Garmin Connect kan het volgen, wat u ook doet. Met de statistieken die tijdens elke activiteit worden geregistreerd, kunt u uw prestaties analyseren en de volgende keer verbeteren.

Verbinden met vrienden
Garmin Connect is nog beter met vrienden. U kunt stap- en afstandsuitdagingen aangaan, groepen maken of elkaar aanmoedigen met vind ik leuks en opmerkingen. Met onze badgefunctie kunt u badges verdienen voor prestaties en deze vergelijken met uw vrienden.

Wat heb je nodig ?
- Een garmin toestel : Garmin GPS - Garmin watch
- Applicatie Garmin connect op PC of Smartphone (te downloaden op Google Play of Apple Store)
Je apparaat neemt je training op , is dit op de fiets , zwemmend , lopend ... en wordt opgeslagen . Dit kan je dan nadien bekijken en delen met vrienden via Strava of Garmin connect .